Sweden

Ännu ett hål i Estonia

Den uppmärksammade dokumentärserien om Estonia på Dplay avslöjade nyligen ett fyra meter högt hål i M/S Estonias skrov – något som har fått stor uppmärksamhet.

En expertgrupp som tittat på det filmade råmaterialet från dokumentärfilmarnas robotdykning har dock noterat ytterligare ett hål, om än betydligt mindre, längre akterut på styrbords sida. Experternas analys publiceras nu av Estlands regering.

Henrik Evertsson, som regisserade dokumentärfilmen, uppger för Aftonbladet att han kände till det andra hålet men valde att inte nämna det i dokumentären.

– Det stora hålet lät sig inte förklaras rakt av, det var så pass stort, så det måste undersökas närmare. Det lilla hålet kunde förklaras som en stressbelastning som kan ha uppkommit när fartyget slog i botten eller under förlisningen, säger Henrik Evertsson till Aftonbladet.

Undervattensexperten Linus Andersson, som styrde dykroboten i dokumentärserien, uppskattar att skadan är cirka 80 gånger 20 centimeter stor. Till Aftonbladet säger han att han bedömer att det rör sig om en naturlig "belastningsskada av spänningskraften som uppstått när det blivit ett starkt vridmoment".

Football news:

We know more than half of the participants in the Champions League playoffs. Who is already there, and who postponed until the last round?
Maguire about 1:3 with PSG: the Opponent scored illogically-a ricochet and pinball around the penalty area
Ronald Koeman: Barcelona want to score 18 points in the Champions League. We had a great 1st half with Ferencvaros
Only Barcelona won all 5 matches in the Champions League group. She will face Juventus in the last round
Chelsea secured 1st place in group E. Lampard led the club to the play-offs for the 2nd time in a row
Manchester United, PSG and RB each have 9 points in group H before the last round of the Champions League
Berg reached the Champions League group at 34 - probably the last one in his life. And I chewed out that very victory for Krasnodar