Sweden

Amerikansk domstol vill höra man bosatt i Sverige – hjälpte 11 september-terroristerna

Den jemenitiska mannen i 40-årsåldern ska ha hjälpt två av terroristerna med bland annat flyglektioner. Han tros också ha viktig information om eventuella kopplingar mellan Saudiarabien och terrorattentaten den 11 september 2001.

I maj 2019 skickade en domare vid en federal domstol i New York en begäran om rättshjälp till det svenska justitiedepartementet för att kunna förhöra en man boende i Sverige under ed, rapporterar sajten Doku.

Mannen bodde i Kalifornien före attentaten 2001 och utöver flyglektioner ska han även ha bistått Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar med transporter, ekonomi, engelskalektioner och assimilering i det amerikanska samhället.

al-Hazmi och al-Midhar var två av flygkaparna på det plan som kraschade in i Pentagon.

Han ska dock höras som vittne i en civil rättsprocess mot bland annat den saudiska staten.

Saudiskt uppdrag

Mannen ska ha känt två saudiska regeringsanställda som bodde i USA vid den här tiden, bland annat en saudisk diplomat som även var verksam som imam vid en moské. De två saudierna ska ha satt upp ett stödnätverk åt al-Hazmi och al-Midhar och gett mannen i uppdrag att hjälpa dem komma tillrätta i USA.

I den officiella slutrapporten om attentaten, Final Report of the National Commission on Terrorist Attacks upon the United States, beskrivs mannen som ”en viktig medhjälpare” till duon. Han ska ha gripits som vittne och sedan för anklagelser om brott mot invandringslagarna men utvisades till Jemen 2004.

Uppskjutet förhör

I Sverige har myndigheterna bistått den amerikanska domstolen. Ett förhör skulle hållits med mannen i början av mars i år men ställdes in då tingsrätten inte lyckades delge honom en kallelse. Förhöret har nu skjutits upp till i höst.

PUT men inget medborgarskap

Mannen sökte uppehållstillstånd i Sverige första gången 2011 och nästan tre år senare beviljades han ett ettårigt uppehålls- och arbetstillstånd. 2016 beviljades han permanent uppehållstillstånd.

2016 och 2017 har an ansökt om svenskt medborgarskap men nekats båda gånger.

Football news:

Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child
Marotta on the match with Bayer: I am very optimistic. Inter wants to win the Europa League