Sweden

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Terrormordet på läraren Samuel Paty – som hade visat upp Muhammedbilder när han undervisade om yttrandefrihet – har skakat om Frankrike.

President Emmanuel Macrons verbala attacker mot islamism efter dådet har också skapat en diplomatisk konflikt med Turkiet och lett till protester i den muslimska världen.

När saken togs upp i "Agenda" i SVT på söndagskvällen befann sig den franske Stockholmsambassadören Etienne de Gonneville i studion.

Under intervjun uttryckte de Gonneville synbar irritation över de frågor som SVT-programledaren Anders Holmberg ställde, och som han uppenbarligen ansåg vara okänsliga gentemot muslimer.

När Holmberg frågade om det finns risk för en konflikt mellan Frankrike och "den muslimska världen" sade den liberale ambassadören ifrån.

– För det första är Frankrike ett muslimskt land, proklamerade Etienne de Gonneville och fortsatte:

– Islam är den näst största religionen i Frankrike. Vi har 4–8 miljoner franska medborgare med muslimsk bakgrund. De muslimer jag i första hand vill lyssnar till är de franska.

Ambassadören underströk att det är "propaganda från al-Qaida" som ligger bakom att muslimer begår liknande dåd, inte islam i sig.

Etienne de Gonneville kritiserade också Anders Holmberg när SVT-journalisten konstaterade att även muslimer som inte är radikala anser det vara väldigt stötande med Muhammedbilder.

– Människor inser sällan hur laddad och moralisk oklar din fråga är. Det här är den fälla islamister har gillrat åt oss. Samtalet i den här intervjun handlar om halshuggningen av en fransk lärare. Nu går du vidare till något annat, nämligen en debatt till synes om religion, sade han.

Enligt de Gonneville handlar det hela bara om terrorism och inte om islam.

– Medierna måste veta hur de ska hantera frågan om islamisk terrorism och inte åter gå i fällan: att det skulle vara att förolämpa islam. Islam är en mångskiftande religion. De vi hör just nu är människor som uttalar sig för dessa radikala islamistiska grupper. Vi ska inte tillmäta dem större vikt än de har. De är en liten minoritet, sade ambassadören.

Football news:

Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him
Inzaghi on the draw with Juve: we Could have won if Benevento had been smarter on the counterattack
Milner about VAR: We need a serious discussion. I feel that I have cooled down to the game in its current state
Flick about 3:1 with Stuttgart: we Understand that for such a game we will not get awards for beauty, but Bayern achieves results
Cloud has 112 dry games out of 200 for Atletico in La Liga. This is a record