Sweden

Ambassadör avskedade olagligen Ekeroth – får nu toppjobb på Utrikesdepartementet

Hösten 2006 jobbade Robert Rydberg som Sverige ambassadör i Israel, Tel Aviv. I september 2006 påbörjade Kent Ekeroth sin praktikplats på ambassaden men i slutet av oktober uppdagades det att Ekeroth var aktiv inom SD. Rydberg valde då att omedelbart sparka Ekeroth, för vilket han fälldes av Justitiekanslern och UD tvingades betala skadestånd till Ekeroth. Nu får han ett toppjobb på UD i Stockholm.

– Han får sluta av två skäl. Dels var hans ansökan vilseledande. Dels är han aktivt verksam i en rörelse som samtliga svenska riksdagspartier anser är odemokratisk och främlingsfientlig, sa Rydberg då i sin motivering till varför Ekeroth avskedades.

Ekeroth anmälde dock det hela till Justitiekanslern (JK), som fällde Rydberg, varefter han prickades. Samtidigt ålades Utrikesdepartementet att betala 30 000 kronor i skadestånd till Ekeroth.

”Allvarlig kränkning av hans yttrandefrihet”

– Jag minns vad Rydberg sa inne på hans kontor efter att han avskedade mig. ”Vi behöver inte göra något väsen om detta”, uppmanade han mig. Jag gjorde såklart tvärtom och vann hos JK, vilket var rätt självklart med tanke på att han bröt mot lagen då även en praktikplats är att jämföra med ett jobb, säger Ekeroth till Samhällsnytt.

JK, som vid den tiden var Göran Lambertz, sa bland annat:

– Om man gör sig av med arbetstagare som har obekväma åsikter så blir det väldigt osäkert vem som får vara kvar. Det kan inte den enskilde chefen bestämma. Åsiktsfriheten är otroligt grundläggande i vår demokrati och förvaltning.

I sitt yttrande skrev JK om Rydbergs beslut:

Beslutet stred därför allvarligt mot hans grundläggande mänskliga rättigheter”. ”… en allvarlig kränkning av hans yttrandefrihet

Nu tillsätter den socialdemokratiska regeringen honom som kabinettssekreterare på UD, vilket är utrikesdepartementets högste ämbetsman näst efter utrikesministern.

Football news:

Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls
Sterling scored 27 goals for the season and broke his record. He scored a hat-trick against Brighton
Three Atalanta players have scored 15+ goals in the Serie A season. This is the best result since 1952
Setien on the title fight: Barcelona does everything possible, but Real Madrid wins all the matches
Lampard after 0:3 with Sheffield: Chelsea must fight for the top 4. I've learned a lot