Sweden

”Alldeles för lätt att få tag i sprängämnen”

Polisens kriminaltekniker på plats där en entré har skadats vid en explosion på Drottningtorget i Malmö den 1 november.
Polisens kriminaltekniker på plats där en entré har skadats vid en explosion på Drottningtorget i Malmö den 1 november. Foto: Johan Nilsson/TT

För kriminella personer är det tyvärr inga större problem att i Sverige stjäla eller på annat sätt komma över kommersiella sprängämnen. Därför måste läckorna i hanteringen tätas, skriver två experter.

De kriminella grupperna har mer och mer börjat använda sprängämnen i sin verksamhet. Sprängämnen och handgranater kompletterar eller ersätter stickvapen och handeldvapen. Syftet med vapeninsatsen kan till exempel vara att skrämma misshagliga personer och deras familjer till tystnad eller bedriva utpressning mot dem eller förstöra deras egendom eller oskadliggöra dem. De misshagliga personerna kan exempelvis tillhöra andra kriminella grupper eller myndigheter såsom polisen och domstolsväsendet eller vara vittnen till kriminella verksamheter. Ett annat syfte med sprängningarna kan vara att förövarna vill markera sin närvaro i ett område eller binda polisens utredningsresurser.

Även om en sprängning inte åstadkommer några större person- eller materialskador är den ett enkelt men mycket effektivt sätt att minska polisens möjligheter att bekämpa och störa de kriminella gruppernas övriga verksamhet. Valet av vapentyp sker naturligtvis inte slumpmässigt utan det som avgör är möjligheten och kostnaden för att anskaffa vapnet samt tillgången till lämpliga personer som kan använda vapnet och utföra attentatet.

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals