Sweden

Ålandsbanken och Ernstbergers fru tvättar miljonerna från Allra

Dagen innan den då häktade Alexander Ernstberger hoppade av posten som Allras tog Ålandsbanken ut pantbrev på tio miljoner kronor i hans lyxvilla på Lidingö, som polisen då just hade spärrat av.

Ålandsbanken är samma bank som i maj 2017 tog över Allras fonder inom premiepensionssystemet. Enligt information till Expressen röjde EBM utredningen för banken några dagar innan villan togs i beslag, så att banken kunde gå in och säkra pantbreven och snuva pensionsspararna på pengarna.

I klartext betyder det att Ålandsbanken, så fort Ekobrottsmyndigheten kontaktade dem och de fick reda på att deras kunds egendom härrörde från brott, beslutade sig för att lägga beslag på så mycket av egendomen som möjligt i syfte att förhindra att de lurade pensionsspararna skulle få tillbaka sina pengar.

Bankens tjänstemän var modiga, eftersom den som försöker tillgodogöra sig egendom som härrör från brott kan dömas till upp till sex års fängelse, enligt lagen om straff för penningtvättsbrott från 2014.

Trots att media skrev åtskilligt om turerna runt pantbreven åtalades företrädare före Ålandsbanken dock aldrig för penningtvätt, och när Stockholms tingsrätt senare frikände de åtalade fick Ernstberger tillbaka såväl sina sina bankkonton som rådigheten över fastigheten.

Efter frikännandet gjorde Ernstberger ännu en penningtvättstransaktion, denna gång med sin fru och med hjälp av en advokatbyrå. I ett gåvobrev undertecknat den 3 december förra året och bevittnat av advokatbyrån överlät Ernstberger halva ägandet till frun, rapporterar Expressen.

Av de 140 miljoner kronor som åklagare Thomas Hertz beslagtog med stöd av lagen om straff för penningtvättsbrott återstår numera inget. Det beror på att Stockholms tingsrätt i samband med frikännandet av Alexander Ernstberger beslutade att han skulle få tillbaka sina bankkonton år 2020.

Samma år beslutade samma tingsrätt ironiskt nog att Swedbank skulle stänga alla bankkonton tillhörande denna tidnings ägare Widar Nord, utan att någon ens påstått att kontona använts för något brottsligt.

När det gäller Alexander Ernstberger har banker och kreditinstitut emellertid stått på kö för att erbjuda sina tjänster efter Stockholms tingsrätts frikännande dom. Bland annat har Ernstberger köpt en ny Porsche – på kredit – som Kronofogden nu har lagt beslag på, skriver Expressen. Eftersom en inteckning i en bil inte medför någon självklar förmånsrätt kan banken som gjorde just den affären faktiskt ha ådragit sig kreditförluster.

Och även i övrigt har vissa saker kunnat utmäts. I de utmätningsbeslut som kommit hittills skriver SvD idag att Kronofogden bland annat har beslagit Ernstbergers fastighet, en sportbil, en stor del av hans möbler och ett ISK-konto med åtta miljoner kronor i tillgångar.

Football news:

Savich about the referee in the game with Athletic: It's not normal to show 15 cards for every word. Felix had no intention of touching anyone
Tim Sherwood: It will be difficult for Werner at Chelsea. He must show Tuchel that he has more than just good press
Klattenburg on Klopp: He does not know how to lose. When things went wrong, he began to get annoyed
Guardiola on the City fans after 0:0: I feel guilty at a bad game. I will be grateful even if 85 people come
Arteta about the series Ted Lasso: It gives a different perspective - you can look at things from different sides
Marca dashes evaluated the game of Suarez and Felix in the match with Athletic
Donovan condemned homophobia: Football means nothing if people suffer