Sweden

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot Julian Assange

Idag la vice överåklagare Eva-Marie Persson ner förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. Bevisningen räcker inte uppger hon på en pressträff på tisdags morgon.

Assange tvingades lämnat Eucadors ambassad tidigare i år och greps då av brittisk polis. Han sitter nu isolerad på högsäkerhetsfängelset Belmarsh utanför London.

I våras återupptogs fallet av Persson återupptog efter att målsägandebiträdet begärt det men nu lägger åklagaren ner fallet. Hon hänvisar till att Assange och målsäganden har gett samstämmiga uppgifter i vissa delar och helt olika uppgifter i andra.

– Målsäganden är trovärdig och hennes uppgifter är tillförlitliga. Men stödbevisningen är inte tillräcklig. Det har inte fallerat på hennes uppgifter men stödbevisningen har försvagats, sa Eva-Marie Persson enligt SVT.

Inväntar dom om utlämning till USA

Det var nu tio år sedan den påstådda händelsen ska ha ägt rum, vilket spelade in i åklagarens beslut.

– Det har gått nio år. Tiden är en spelare i det här. De muntliga bevisen har försvagats eftersom lång tid har förflutit. Minnet bleknar av naturliga skäl, säger Persson.

Åklagarens nedlagda undersökning sker i en situation när Assange inväntar en domstol i England som ska avgöra om han kommer utlämnas till USA, som anklagar honom för brott mot spionerilagen. Överläggningen sker under fem dagar i februari nästa år.

Assanges advokater oroade sig tidigare att om han väl utlämnas till Sverige, kan han komma att bli utlämnad till USA, där han kan få 175 år i fängelse. Därför sökte han asyl på Ecuadors ambassad i England.

Nu riskerar han istället att lämnas ut av England.

Football news:

Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1
Rummenigge on Ribery: Hennessy was like a second father to him, and I was like a second mother