Sweden

Åklagare om klanernas välfärdsfusk: "50 procent av all utbetald ersättning"

Det är i Expressen som åklagare Björn Rosenlöf skriver om att klanernas ekonomiska brottslighet i Sverige hotar hela helvärlden.

Vålds- och knarkbrotten i landet är bara det illa, påpekar han. Men ännu fler klaner fokuserar på ekobrott och det kan sänka samhällsekonomin.

Han är förvånad att klanernas existens inte börjat diskuteras förrän än. Rosenlöf har i sitt yrke som åklagare sett hur klanerna utnyttjat det svenska välfärdssystemet ända sedan 2003.

"Jag har under åren sett hur vanligt det är att olika familjekonstellationer, som vi kan kalla klaner, tillskansar sig allmänna medel genom organiserad ekonomisk brottslighet. Det är ingen nyhet", skriver han i sin debattartikel.

Men det är bara en bråkdel av brotten som utreds.

Särskilt vanligt är fusket inom assistansbranschen, som han själv lett utredningar om.

Det finns företag som i princip bara går ut på att fuska, och som omsätter tiotals miljoner kronor. Ett sådant bolag, som enligt Rosenlöf drevs av en utländsk släkt, omsatte 80 miljoner på ett år. Brukarna och deras assistenter kunde samtidigt vistas länge i sina ursprungsländer.

Totalt handlar bedrägeriet om gigantiska summor, som finansieras av svenskarnas skattepengar.

"Efter mina diskussioner med Försäkringskassan, och med beaktande av vad jag själv upplevt som åklagare, skulle jag bli mycket förvånad om fusket understiger 50 procent av all utbetald assistansersättning", skriver han på expressen.se.

Football news:

Umtiti on leaving Barca: there Were contacts with Lyon, but nothing concrete
Calm down, dad, I'm not on the field yet! 😂 . Rodrigo joked about Modric's pass in the out when the Brazilian came on as a substitute
Luka Modric: I'm too old to go back to Tottenham. I want to play for a few more years
Adama Traore: I don't think speed is related to skin color
Riyad Marez: If I went to Marseille, they decided that I was not good enough
Defoe scored the 300th goal of his club career. It's been 20 years since his first ball
Gattuso on 2:1 with Benevento: Napoli played too predictable before the break