Sweden

Åklagare lägger ned utredning mot polischefers lägenhetshärva: ”Kan handla om vänskapskorruption”

Samhällsnyt har tidigare uppmärksammat hur höga polischefer pekas ut för att ha missbrukat sina uppdrag i en fastighetsstiftelse där de tillskansat sig kontrakt på exklusiva innerstadslägenheter i Stockholm. Åklagarmyndigheten meddelar nu att man lägger ned utredningen med hänvisning till att man inte kan muta sig själv och att våningarna ”inte har något värde i sig”.

Det var i oktober som Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, Maria Mikko, före detta gruppchef vid nationella operativa avdelningen (Noa), och Ulf Johansson, tidigare regionpolischef i Stockholm, misstänktes för brott efter ett avslöjande av Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Höga polischefer myglade till sig attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anklagade polischefernas agerande för att vara korruption. Rikspolischefen Anders Thornberg anmälde uppgifterna till myndigheten för särskilda utredningar.

Åklagaren: ”Man kan inte muta sig själv”

På onsdagen meddelade åklagare Joakim Zander vid särskilda åklagarkammaren att man lägger ned utredningen. Detta trots att Zander menar att det kan handla om vänskapskorruption men det är ingenting som han har utrett.

– Det har inte varit frågan om mutor eftersom man inte kan muta sig själv och det har inte varit frågan om trolöshet mot huvudman för lägenheterna har inget värde i sig. Sedan har man hyrt ut till marknadshyra så då är det inte frågan om grov förskingring, säger Zander till DN.

LÄS ÄVEN: Lägenhetshärvan hos polisen växer – Brå:s generaldirektör Kristina Svartz mutades med paradvåning

Football news:

Milner on Liverpool: Self-pity and excuses won't help. YNWA is more important now than ever
Ex-Barca president Gaspar on Setien's compensation: The club has laid out its arguments, the coach has laid out his own. The new president will decide everything, I hope
Koeman after Cornell: You can't miss a penalty twice as a Barca player. This is not serious
Wojciech Szczesny: Juventus wants to win trophies
George Weah: Ronaldo is not the best in the world, but he worked insanely hard to become one. He deserves everything he has achieved
Chelsea have confirmed the loan of Tomori to Milan. It was reported that he can be bought for 28 million euros
Mbappe would like to play at Real Madrid or Liverpool. He is thinking a lot about his future at PSG