Sweden

Åkesson vill se ny Estoniautredning

– Givet de uppgifter som framkommit i den här dokumentären från Discovery tycker jag att det är fullt rimligt att Sverige bidrar med alla tillgängliga resurser för att initiera en ny undersökning, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

SD-ledaren uppger sig inte ha möjlighet att bedöma om det behövs nya dykningar vid vraket, men anser att hålet måste undersökas närmare.

– För de anhöriga, för de överlevande och för det nationella trauma som det handlar om så måste man räta ut de frågetecken som nu har rests. Och det kan vi bara göra genom en ny undersökning som är mer trovärdig.

Efter det nya fyndet på Estonias skrov har den estniska kritiken mot Sverige varit hård. Margus Kurm, Estlands förre statsåklagare och var den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009, anklagar Sverige för att ha "ljugit Estland rakt i ansiktet" efter katastrofen. Om anklagelserna om att Sverige har mörkat säger Jimmie Åkesson:

– Jag kan inte bedöma det, det skulle förvåna mig om det faktiskt är så. Men att det kommer från så pass tunga instanser i Estland tyder på att man bör räta ut alla de frågetecken som finns kring det här. Att man visar sig vara beredd att genomföra en ny undersökning kring haveriet. Om inte annat så åtminstone för att visa att det inte ligger någon hund begraven här, om det nu är så.

Football news:

Tuchel Pro 1:2 with Manchester United: PSG were not on the pitch in the first half. One of the worst games of the team
Ole Gunnar Solskjaer: When you go to a team with Neymar and Mbappe, you need to defend well, and the goalkeeper must help out
Barcelona have extended their contracts with Pique, Ter Stegen, Langle and de Jong
Ronald Koeman: Red Pique is too harsh a punishment. But Barcelona played well in the minority
Andrea Pirlo: Juventus with Dynamo played more organized than with Crotone
Holand scored 11 goals in 9 matches in the Champions League
Lucescu on the Juventus defeat: Maybe 0:2 is a lot for such a match. We played very well