Sweden

90-talist misshandlade sin mor när Hugo Boss-tröja krympte i tvätten

Det var en måndag i slutet av juni som Conny, 22, var på besök hos sin 58-åriga mamma Agneta i hennes lägenhet i Ystad. På eftermiddagen tvättade och torktumlade Agneta sonens kläder medan han låg och sov.

När Conny hade vaknat kom han in i köket, där Agneta satt på en stol vid ett öppet fönster.

Conny var arg. Torktumlingen hade nämligen fått hans kläder att krympa och tappa formen. En Hugo Boss-tröja passade inte längre och hade dessutom blivit nopprig. Enligt sonen hade tröjan, tillsammans med ett par kortbyxor som också blev förstörda, kostat 3 000 kr.

– Läser du inte lapparna? Tvättar du bara hur som helst? Kan inte du bättre? sade den uppretade unge mannen till sin mor.

Conny började slå Agneta. Hon bad om förlåtelse och förklarade att det inte var meningen att förstöra hans kläder, men Conny blev ändå bara argare och argare.

Slagen regnade över Agneta och träffade henne i bakhuvudet, på händerna och på benen.

Agneta grät. Conny stängde fönstret och balkongdörren så att ingen skulle kunna höra vad som pågick. Misshandeln fortsatte sedan i vardagsrummet.

– Sluta, sluta, låt mig leva, låt mig vara bara, slå inte, skrek Agneta. Hennes bön klingade ohörd. Conny lade den krympta Hugo Boss-tröjan om Agnetas hals och drog åt med båda händerna, något som Agneta i polisförhör beskriver som att han ”försökte strypa henne”.

Agneta har en allvarlig lungsjukdom som gör henne trött och svag och tvingar henne att andas syrgas genom en slang 16 timmar om dygnet.

Conny slutade att dra åt tröjan och övergick istället till att slå sönder inredningen i lägenheten. Han sparkade bland annat sönder badrumsdörren, slet loss en handdukshållare av metall från väggen och krossade ett porslinsföremål som Agneta ärvt efter sin mor.

Conny skrek olika tillmälen åt Agneta. Han kallade henne bland annat för ”handikappad”, ”fitta” och ”hora”. Så småningom lämnade han hennes bostad. Misshandeln och den påföljande bärsärkagången i lägenheten hade då pågått i mellan en och två timmar.

Efter att Conny gett sig av ringde Agneta upp sin före detta man, som är Connys far, och berättade vad som hade hänt. Exmannen ringde då polisen. När han hördes av polisen dagen därpå nämnde han att Conny ”har en 16-årig tjej uppe i Stockholm som fortsättningsvis skall tvätta hans kläder”.

I polisförhör berättar Agneta att Conny har ADHD och att han helt och hållet saknar empati för andra människor. Liknande incidenter har enligt henne inträffat vid tre tidigare tillfällen, men dessa har inte varit lika allvarliga.

Conny slog hela tiden med öppen hand när han misshandlade sin mor. Skadorna inskränkte sig därför till blåmärken och rodnader.

Conny greps av polis dagen efter misshandeln. De första två gångerna som han förhördes förnekade han helt att han hade misshandlat Agneta.

– Hon överdriver, hon har blivit sur mannen, svarade Conny när polisen frågade honom om det var han som hade orsakat Agnetas skador.

– Jag visste inte ens att hon hade skador. Jag hade ingen aning, sade Conny, som påstod att Agneta ljög om att han misshandlat henne därför att hon blivit sur på honom.

Efter att Conny suttit frihetsberövad i två dygn erkände han emellertid i ett tredje förhör att han hade utsatt Agneta för ringa misshandel eller ofredande eftersom han ”knep henne på vaderna och slog henne med öppen handflata på händerna”. Beträffande stryptaget med tröjan sade han att ”det kanske såg ut som en strypning men det var inte strypning för mig”.

Conny åtalades i början av juli för misshandel vid Lunds tingsrätt, varefter tingsrätten meddelade dom i målet den 30 juli. Tingsrätten konstaterar i sin dom att det inte finns någon anledning att ifrågasätta det som Agneta berättat, medan Conny däremot ”gett intrycket av att vela tona ner allvaret av händelsen”. Misshandeln har enligt tingsrätten ”riktat sig mot en person som varit skyddslös och haft svårt att värja sig”. Straffet blev en månads fängelse för misshandel av normalgraden.

Av utdrag ur belastningsregistret framgår att Conny tidigare har lagförts för olika brott vid ett stort antal tillfällen. Han har bland annat dömts för grov stöld, misshandel, rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Conny är svensk medborgare. Hans far är svensk medan hans mor, Agneta, har rötter i ett östeuropeiskt land.

Conny och Agneta heter egentligen något annat.

Football news:

Ibrahimovic will not play with Juve, most likely. Chiesa and Bernardeschi can take part in the match
Boateng, fined 1.8 million euros for attacking an ex-girlfriend, filed an appeal
Ancelotti called David Luiz to offer to move to Real Madrid
One-Bissaka will appear in court for driving without a license
Southgate wants more women to work in the staff of the England national team
Mourinho on the victory over CSKA Sofia: Roma did not deserve 5:1. I did not like the game
Steve Bruce: My family thinks I'm sick because I'm not leaving Newcastle