Sweden

80 länder vill ha nödlån från Internationella valutafonden

Enligt IMF-chefen Kristalina Georgieva ser Internationella valutafonden ett ovanligt stort antal förfrågningar om nödfinansiering.

Runt 80 länder har hört av sig och det kommer troligen bli fler. I normala fall är det bara en handfull förfrågningar samtidigt.

Enligt IMF-chefen finns det en stor risk med att länder inte vidtar samma tuffa åtgärder för att stoppa smittan och därför har G20-länderna träffats för att komma överens om just det.

– Om vi inte stoppar det överallt, kommer vi inte komma ur det, säger hon till CNBC.

Hon konstaterar också att världen nu är i recession. Längden och djupet på den beror på hur länderna lyckas isolera viruset och angripa det med "koordinerade effektiva åtgärder", som hon kallar det.

IMF-chefen är dock optimistisk utifrån vad hon sett i Kina och landets mycket starka isolering av viruset. Först sänktes den kinesiska ekonomin, men redan nu reser den sig igen.

Kina har rentav blivit en källa för medicinsk utrustning för resten av världen, enligt Georgieva.

Hon anser också att de ekonomiska åtgärderna måste vara offensiva och stora. På grund av låga räntor finns det utrymme att hantera stora lån i efterhand, hävdar hon.

– Vi kan inte nöja oss med små åtgärder nu när vi vet att det är en gigantisk kris. Vi har aldrig sett världsekonomin stå stilla så här.

– Men när ekonomin återhämtar sig kommer det inte bli som att slå på en lampa. Länder har fallit som dominobrickor en efter en. Det innebär att även återhämtningen kommer ske successivt. Men länder som är seriösa med sin hälsoåtgärder nu, kommer troligen återhämta sig fortare. Och jag hoppas det gäller USA. För vad som händer här får återverkningar i andra länder. USA kan dra upp resten av världen.

Football news:

Manchester United refused to extend ighalo's loan until the end of the season. The player must return to Shanghai
Levchenko about dinner in a restaurant in Amsterdam: you put the Plates on a tray yourself, the distance with the waiter is 1.5 m
Ex-Moscow midfielder Krunich: In Europe, everything looks beautiful, but this is not quite true. There is no soul there, but Russia has one
Kiknadze says that he is a club. But the club is a team, and the rest is transient. Boris Ignatiev about the CEO of Loco
Inter is ready to sell Icardi to PSG for 55-60 million euros. In Paris, he is offered a salary of 10 million a year
Leipzig completely annihilated Mainz
Barcelona are Interested in 18-year-old midfielder Herta Samardzic