Sweden

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

– Detta är ett av de äldsta gravfynden av hund i landet, säger osteologen Ola Magnell på Arkeologerna i ett uttalande.

– Hunden är välbevarad och det faktum den ligger begravd mitt i stenåldersbebyggelsen är unikt, fortsätter han.

För 8.400 år sedan översvämmande det stigande havet en stor boplats från jägarstenåldern i Ljungaviken. Gyttjan som avsattes av havet har sedan dess skyddat markytan.

Vid den pågående arkeologiska undersökningen i området har stora lager av sand och gyttja schaktats bort. En markyta från stenåldern kan därför nu ses för första gången på åtta årtusenden. På den frilagda marken ligger stora mängder flinta, eldstäder och resterna av stora huskonstruktioner.

– Vi hoppas kunna lyfta upp hela hunden i preparat, alltså med jord och allt, och fortsätta undersökningarna på Blekinge museums föremålsmagasin, säger projektledaren Carl Persson på Blekinge museum.

– Ett fynd som detta gör att man känner sig ännu närmare människorna som bodde här. En begravd hund visar på något sätt hur lika varandra vi är över årtusendena – samma känslor av förlust och saknad, fortsätter han.

På uppdrag av Sölvesborgs kommun utför Blekinge museum, tillsammans med Sydsvensk Arkeologi och Arkeologerna just nu en av de största arkeologiska utgrävningarna i Blekinge någonsin. Projektet skulle redan varit avslutat, men har på grund av de unika fynden beviljats extra medel av Sölvesborgs kommun och av Riksantikvarieämbetet. Utan detta hade hunden och andra fynd nya aldrig nått dagens ljus.

Ett bostadsområde kommer att byggas på platsen efter att undersökningarna avslutats.

Football news:

In 2010, Pirlo negotiated with Barca. The main playmaker of the generation was ready to go to Pep even in the rotation
Chugainov about Loko in the Champions League: there are Chances to get out of the group. The team looks confident and worthy
Bayern and Alaba failed to agree a new contract for the third time
Atalanta and Ajax showed smart football: a lot of traps and subtle changes on the move
Vadim Evseev: I liked the locomotive for its boldness. Not afraid to play football, well done
Barcelona may sign PSV forward malen if the deal for Depay fails
Pickford hired bodyguards because of fan threats after van Dijk's injury