Sweden

67-årig kvinna döms för att ha framställt Tomas Åberg som djurplågare – domaren: "Det finns ingen generell rätt att säga sanningen"

Tomas Åberg har fått miljonbelopp i statliga bidrag för att kartlägga och masspolisanmäla pensionärer och andra som skriver invandringskritiska inlägg på Facebook. Verksamheten har lett till hundratals fällande domar för "hets mot folkgrupp".

År 2018 avslöjade Nya tider att Åberg hade belagts med djurhållningsförbud för omfattande djurplågeri. Vänsterprofilen hade dock systematiskt hållit undan delgivning och kunde därför undgå att dömas för brotten.

Djurplågeriet uppmärksammades i oktober samma år av journalisten Joakim Lamotte i ett Facebookinlägg. Senare har Åberg med framgång börjat stämma personer som delat Lamottes inlägg för förtal.

Den senaste personen som döms för att ha delat inlägget är en 67-årig kvinna i Eskilstuna. Kvinnan stämdes också för att ha delat artiklar om Åberg i Samhällsnytt och Nya tider, men Eskilstuna tingsrätt konstaterar att dessa är nättidningar som har utgivningsbevis och ansvariga utgivare som i första hand själva är ansvariga för eventuella "yttrandefrihetsbrott".

Däremot döms 67-åringen – som är aktiv inom partiet Medborgerlig samling och i målet företräddes av partiledaren Ilan Sadé – för att ha delat inlägget av Joakim Lamotte. Enligt domen ska hon betala 5.000 kronor i skadestånd till Tomas Åberg.

Kvinnan invände att uppgifterna i Lamottes inlägg var sanna – men enligt Eskilstuna tingsrätt spelar det ingen roll.

"Ett förtalsbrott är begånget i princip oberoende av om de lämnade uppgifterna är sanna eller inte. Det finns alltså ingen generell rätt att säga sanningen", står det i domen.

"I vissa fall, som t ex vid nyhetsförmedling om offentliga personer, kan det emellertid vara försvarligt att lämna sanna uppgifter", fortsätter tingsrätten.

Tomas Åberg har lyfts fram och hyllats i media i en rad sammanhang och bland annat beskrivits som en "svensk hjälte" i vänstertidningen Aftonbladet. Men huruvida Åberg är en offentlig person eller inte saknar också betydelse, anser domstolen.

"Ett allvarligt angrepp"
"Det är i vart fall fråga om så allvarliga och nedsättande beskyllningar att det även om Tomas Åberg vore att anse som en offentlig person,inte kan anses som försvarligt att sprida dessa. Uppgifterna går utöver även vad så kallade offentliga personer kan anses behöva tåla", skriver tingsrätten.

Enligt Eskilstuna tingsrätt har kvinnan genom sin delning av Joakim Lamottes inlägg gjort sig skyldig till "ett allvarligt angrepp mot Tomas Åbergs integritet".

Domen har undertecknats av domaren Samuel Hägg.

Football news:

Jurgen Klopp: first Oliver didn't see the moment, then VAR forgot the rules. And the consequences came only for van Dijk and Tiago
Favre on the defeat against Lazio: Dortmund lacked determination. We needed to play an outstanding game, and we didn't
Lampard on 0:0 with Sevilla: I think both teams are happy with the draw
Tuchel Pro 1:2 with Manchester United: PSG were not on the pitch in the first half. One of the worst games of the team
Ole Gunnar Solskjaer: When you go to a team with Neymar and Mbappe, you need to defend well, and the goalkeeper must help out
Barcelona have extended their contracts with Pique, Ter Stegen, Langle and de Jong
Ronald Koeman: Red Pique is too harsh a punishment. But Barcelona played well in the minority