This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

36 åtalas för BLM-kravaller i Göteborg

Den 7 juni 2020 samlades demonstranterna vid Heden och tågade i de centrala delarna av Göteborg.

Deltagarna bestod till stor del av afrikaner och unga svenska vänsterkvinnor.

När de kom till Götaplatsen uppstod ett upplopp och afrikanerna blev våldsamma. Förloppet sträckte sig ner till området kring Gustav Adolfs Torg.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett uttalande.

En stor del av bevisningen består av filmer från polisens kroppskameror och drönare och andra filmer såsom butikskameror och allmänhetens filmer som togs i samband med händelserna. Totalt har polisen gått igenom 145 timmars filmmaterial. En del av filmmaterialet kommer att visas på rättegången.

– Ett stort antal ungdomar under 18 år var också på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. Med anledning av det har vi inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.

De åtalade är mellan 15 och 30 år och bosatta i Göteborgsområdet. Några är bosatta i Västsverige och hade rest in till Göteborg den aktuella dagen.

Även filmer som allmänheten har skickat in och filmupptagning från internet ingår i utredningsmaterialet. I vissa fall har de åtalade tillfälligt maskerat sig eller bytt kläder i samband med att de begår brott.

– Utan filmmaterialet hade det varit oerhört svårt att utreda när, var och vilka brott som begåtts och att identifiera de misstänkta, säger Anna Kildebo.