Sweden

15-åring hade Löfvens stulna pistol – åtalas för mordförsök

För ett år sedan avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler av modell Glock 17 och 300 patroner specialammunition hade stulits från ett vapenskåp hos Regeringskansliet.

Nu rapporterar tidningen att ett av vapnen har påträffats – hos en kriminell 15-årig pojke. Pojken är nu åtalad för bland annat mordförsök.

Enligt Dagens Juridik flydde pojken från ett HVB-hem i Uppsala i december förra året. Efter att ha rymt åkte han tåg till Sundsvall där han genomförde ett inbrott tillsammans med personer som han hade lärt känna på nätet.

När polisen efteråt slog till mot en lägenhet där inbrottstjuvarna befann sig fann de i en plastpåse som tillhörde pojken en Glock 17, som visade sig vara stulen från Regeringskansliet.

"Det var inte billigt", svarade pojken när polisen frågade honom om vapnet, men han ville inte berätta vem han hade köpt det från. På frågan vad han skulle göra med vapnet svarade han: "Man vet aldrig".

Pojken släpptes fri men greps senare igen misstänkt för förberedelse och försök till mord. Enligt åtalet försökte han mörda en ung man i samband med en gängkonflikt i våras.

”N.N har under tiden den 10 april – 19 maj 2020 på okänd plats i Sverige åtagit sig att döda målsäganden och har han den 16-19 maj 2020 i Järfälla med uppsåt att utföra brottet tagit emot och förvarat en pistol jämte ammunition, som varit särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid mord, varefter han den 18 maj 2020 begett sig till Viksjöleden i Järfälla i syfte att skjuta målsäganden. Faran för att brottet skulle ha fullbordats har inte varit ringa”, står det i stämningsansökan enligt Dagens Juridik.

Polisen kom pojken på spåren via den dekrypterade mobilappen Encrochat. Där skrev andra gängmedlemmar om 15-åringen, bland annat:

"Ja bror, din vän har format en riktig soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge haha."

Offret satt på en parkbänk när pojken avlossade flera skott, men mannen överlevde.

"De här va skämmigt, han misslyckas, han tappar gunnen", skrev en gängmedlem när mordförsöket misslyckades.

En annan pistol som stals från regeringskansliet cirkulerar i kriminella kretsar, något som nyligen framkom i samband med en brottsutredning. Den pistolen har dock inte påträffats, enligt Dagens Juridik.

Football news:

Milan won the 1st round of Serie A, beating Inter by 2 points. Juve are sixth with 2 games left
Deschamps admits that Zidane may replace him as coach of the French national team
Christian Pulisic: Chelsea want to go far in the Champions League, and the opportunity is great
Fenerbahce President on Ozil: We plan to sign everything on Tuesday
Lazio wants to sign Modibo belonging to the bars. The defender has 2 games in Benfica since October
Verona have loaned ex-Juventus midfielder Sturaro
Jovic has 3 goals in 76 minutes after returning from Real Madrid to Eintracht