Sweden

13 dömda efter "ren avrättning" i Göteborg

På kvällen den 3 maj 2020 mördades en 33-årig man i Gamlestaden. Mannen, dom hade lämnat ett födelsedagsfirande, sköts på nära håll på öppen gata av två skyttar.

– Mordet har skett på öppen gata med automatvapen och är att betrakta som en ren avrättning säger Robert Eneljung, rådman och en av två juristdomare i målet.

Efteråt åtalades 16 personer för inblandning i mordet. Tingsrätten anser att det inte är bevisat vilka av de åtalade som sköt mannen och ingen av dem döms därför för mord. Tolv av dem döms dock för medhjälp till mord och för förberedelse till mord på den mördade mannens bror och två kusiner. En person döms för stämpling till mord för att ha åtagit sig att döda den mördade mannens bror.

De utdömda fängelsestraffen för medhjälp till mord varierar mellan 8 år och 10 månader och livstid. Fyra döms till livstid. Eftersom sex av de tilltalade var under 21 år när de begick brotten har de fått kortare straff på grund av sin ålder. De dömda ska även betala skadestånd till den mördade mannens släktingar.

– Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade Encrochat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer säger Cecilia Ahlström, rådman och en av två juristdomare i målet.

Football news:

Ronaldo, please, can you stop? It would make my day off. Cristiano was photographed with a boy at the entrance to the Manchester United base
Savich about the referee in the game with Athletic: It's not normal to show 15 cards for every word. Felix had no intention of touching anyone
Tim Sherwood: It will be difficult for Werner at Chelsea. He must show Tuchel that he has more than just good press
Klattenburg on Klopp: He does not know how to lose. When things went wrong, he began to get annoyed
Guardiola on the City fans after 0:0: I feel guilty at a bad game. I will be grateful even if 85 people come
Arteta about the series Ted Lasso: It gives a different perspective - you can look at things from different sides
Marca dashes evaluated the game of Suarez and Felix in the match with Athletic