Sweden

115-årig gruvstrid i Gränna hotar blossa upp igen

Juristen Gunilla Högberg Björck arbetade med den planerade gruvan i Norra Kärr vid Vättern, som sedan lade grunden för en ny praxis. Bland annat handlade domen om hur gruvans omgivande verksamheter skulle få påverkan i ett Natura 2000-område.
Juristen Gunilla Högberg Björck arbetade med den planerade gruvan i Norra Kärr vid Vättern, som sedan lade grunden för en ny praxis. Bland annat handlade domen om hur gruvans omgivande verksamheter skulle få påverkan i ett Natura 2000-område. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är en av världens största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller. Och den finns utanför Gränna. Nu görs nya försök att bryta jorden i ett område med höga naturvärden. Det vill miljörättsjuristen Gunilla Högberg Björck sätta stopp för – och hon har lyckats tidigare.

Gunilla Högberg Björck vill inte se att ett problem ersätts med ett annat, i kampen om gruvbrytning på nya platser i Sverige.

Gunilla Högberg Björck vill inte se att ett problem ersätts med ett annat, i kampen om gruvbrytning på nya platser i Sverige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Miljöfrågan ska inte ställas mot klimatfrågan, enligt Gunilla Högberg Björck.

Miljöfrågan ska inte ställas mot klimatfrågan, enligt Gunilla Högberg Björck.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I Gränna kunde invånarna dra en lättnadens suck. Ännu en gång hade ett gruvprojekt stoppats. Ängar, hagar och berg kom undan så när som på ett eller annat provborrningshål. Människor fick bo kvar där de alltid bott. Vättern kunde ostört glittra vidare. Det är nu flera år sedan, men kanske var det för tidigt att blåsa ”faran över”?

Gunilla Högberg Björck funderar. Drar den orange kavajen tightare omkring sig för att undvika vårens kyliga vindilar. Hon är en av orsakerna till att spaden aldrig sätts i jorden. Med hjälp av erfarenhet, svenska regelverk och en mängd överklaganden har hon stoppat ett flertal gruvprojekt i Sverige och hon var bland annat ombud för sakägare och en miljöorganisation gällande kalkbrytningen i Ojnareskogen på Gotland, som nu är stoppad.

Football news:

Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1
Milan, Napoli and Juventus qualify for the Champions League in the round before the end of Serie A
Griezmann, ter Stegen, Langle and Pedri did not receive ratings from Marca for the game with Celta
Eibar relegated to Segunda after 7 years in the Primera, the last match of the season - with Barca