Sweden

10-åringar får lära sig om fisting och analsex i Umeås skola

Efter att materialet i helgen väckt stor uppståndelse på sociala medier lovar rektorn, som medger att materialet inte är lämpligt, titta närmare på fallet.

Materialet kommer från RFSU:s broschyr Sex och trans. I broschyren informeras mellanstadieelever bland annat att ”Analsex kan kännas mer ”könsneutralt eftersom analen är oberoende av hur ens könsorgan ser”. Det ges även instruktioner om hur man ägnar sig åt ”fisting”.

En av de skolor som tagit in broschyren är mellanstadiet på Storsjöskolan i Umeå, där barn mellan 10 och 12 år gamla studerar. I vissa fall – när barn har börjat skolan i 6 års åldern – kan de vara så unga som 9 år gamla. På elevhälsan, där elever kan träffa kurator, skolsköterska, psykolog eller studie- och yrkesvägledare, finns materialet tillgängligt.

Till Aftonbladet säger skolans rektor Katarina Lundqvist att hon inte själv tittat igenom broschyren och att hon inte ens hade vetskap om att den fanns på skolan. Då hon får valda stycken upplästa för sig medger hon att det inte verkar lämpligt för yngre elever. Hon ska nu titta närmare på fallet.

Broschyren gavs ut 2015 och är utgiven med stöd av Allmänna arvsfonden. På RFSU uppger man att den inte riktar sig till barn och yngre samt inte är något skolmaterial.

Football news:

Salomon Rondon: Thank you for everything, WEB Arena. It was reported that CSKA is unlikely to buy the forward
Messi has failed to score for Madrid in the league for the first time in 15 years
Tuchel on the Champions League final: Chelsea are aware that they can beat Man City
Klopp on the top 4: It's not impossible, but it's difficult. Liverpool will try
Tiago Alcantara: Liverpool are fighting for a little miracle. It is always a pleasure to score and help the team
Manchester United missed out on a £ 200m deal. The sponsor is concerned about the conflict of fans with the Glazers
Troyes advanced to Ligue 1, winning the second division. The club belongs to the Man City holding