Sweden

1 av 100 bombdåd klarades upp

Under förra året inträffade 257 bombdåd i Sverige, eller "allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning", som det heter i statistiken från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Men extremt få av fallen klaras av.

– Jag kan inte ge dig en exakt siffra här och nu, men uppklarningen är väldigt låg, säger Palle Nilsson, kommenderingschef för Operation Rimfrost i region Stockholm, till Dagens Nyheter.

Enligt DN inträffade det mer än hundra bombdåd i polisregion Syd förra året. Men bara en enda person är dömd, och det för ett av dåden.

Det som gör händelserna extra svåra att utreda är att bevismaterialet sprängs sönder i explosionen. Dessutom kan gärningsmannen lämna brottsplatsen och vara långt borta innan explosionen sker.

Att använda sprängmedel kan alltså vara en genomtänkt strategi från gärningsmännens sida.

Enligt DN har dock polisen tillräcklig insikt för att förstå ungefär vilka det är som bombar landet, och det handlar om ett femtiotal kriminella nätverk. Man tror också att det är dessa personer som begår skjutningarna. Men att hitta bevis och sätta dit dem är svårt.

Football news:

Actor Ryan Reynolds can buy the Wrexham club from the 5th English division
Suarez wept as he left the Barca base. He said goodbye to the team's players
Barcelona will try to hire defender Athletic Nunes if Garcia's transfer fails
Havertz scored the first goal for Chelsea
Di Maria suspended for 4 matches for spitting in the direction of Alvaro Gonzalez
Each Real Madrid player refused a bonus of 1 million euros. This is a serious help - it will be easier for the club to survive the crisis
Rashford to the mayor of London: I do everything for Liverpool as much as I do everywhere else. It's more football and politics